februari 7

2 comments

Verkiezingscampagne in Coronatijd

By Peter Hovens

februari 7, 2021


De verkiezingen van 17 maart komen snel dichterbij, politici nestelen zich in de campagnemodus; alleen het uit de mottenballen halen van de campagne-outfit is er dit jaar niet bij vanwege de pandemie.

Ik vind de campagnetijd altijd een mooie periode. Een heleboel kiezerscontacten op markten en andere plekken waar veel mensen vertoeven en het gesprek met hen aangaan. Wanneer je partij in de peilingen op winst staat zijn de contacten altijd fijner dan wanneer je shit over je heen krijgt vanwege landelijke beleidskeuzes.

De opmerking ‘Aha we hebben weer verkiezingen, dan zijn jullie er weer; anders zien we jullie nooit’ krijg je steevast naar je hoofd geslingerd. Mensen, die dit roepen, hebben natuurlijk gelijk. De tijd die politici spenderen aan contacten in de leefwereld (hoe gaat het met u?) steekt schril af bij die van de systeemwereld (lezen, overleggen, vergaderen).

Niettemin vind ik de contacten met kiezers aangenaam vanuit sociaal oogpunt. Dat geldt ook voor de contacten met partijgenoten; een aantal weken intensief met elkaar optrekken, heerlijk. En ook het ontmoeten van collega’s van andere partijen in de campagnesetting.

De verkiezingscampagnes zullen het dit jaar zonder directe burgercontacten moeten stellen. Of dat nu zoveel uitmaakt weet ik eerlijk gezegd niet. Hoeveel kiezers kun je daadwerkelijk in een-op-een-gesprekken overtuigen? Daar heb je echt permanente campagnes voor nodig.

Ik kreeg een tijdje geleden het verzoek van Marleen om een politieke avond te organiseren met als doel geïnteresseerden inzicht te verschaffen in het politieke bedrijf in het algemeen en om hen te helpen een goede keus te maken op 17 maart in het bijzonder. Maar net zo belangrijk was het elkaar ontmoeten en het hebben van een gezellige avond. Helaas gooit ook hier de pandemie roet in het eten.

Maar we zijn niet voor een gat te vangen. We organiseren een of meerdere online sessies, waarbij we een van de stemhulpen – bijvoorbeeld KiesKompas – gebruiken en de stellingen een voor een doornemen. Ik zal bij elke stelling uitleg geven en ze in het juiste perspectief plaatsen, zonder dat ik sturend ben richting een bepaald antwoord. 

Misschien weet je nog dat ik me eerder sceptisch heb uitgelaten over deze stemhulpen. Ik hoop ze op deze manier goed te kunnen gebruiken.

Wil je meedoen aan zo’n sessie? Laat het me weten. Wil je zelf met vrienden en bekenden een dergelijke sessie organiseren? Ga vooral je gang. Misschien kunnen we nog van elkaar leren.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld.

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

  1. Geachte heer Hovens, beste Peter,

    Via LinkedIn ben ik gewezen op uw blog. Interessant dat u de kiezer wil helpen bij het maken van zijn keuze. Ook wij willen de kiezer helpen bij zijn keuze en daarom Maken wij u graag attent maken op een project van ons de Stichting Good Governance Monitor. Wij hebben op onze website ( http://www.gogomo.org/samenhang )een Integrale agenda post-corona transitie gepubliceerd. Hier hebben wij 39 maatschappelijke thema's ondergebracht in een interactief diagram. Daarnaast hebben wij aan de hand van deze thema's de verkiezingsprogramma's van de belangrijkste politieke partijen geanalyseerd.Deze analyse is heel geschikt om als "stemwijzer" te dienen.

    Mogelijk geeft dit u een andere interessantere invalshoek om in uw sessies mee te gebruiken.

    Als u geïnteresseerd bent dan kunt u mij of mijn collega Leo benaderen.

    leo@gogomo.org 06 2631 44006 nico@gogomo.org 06 1519 1000

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail