september 13

0 comments

Nieuw politiek systeem (13): politiek moet gevierd worden

By Peter Hovens

september 13, 2021


In aanloop naar het Congres van het CDA dit weekend heeft Richard van Zwol – mede namens de staf van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA – als voorzitter van deze organisatie een Verslag geschreven ‘Naar een herkenbaar CDA’.

Een keurig en helder verslag van gesprekken met christendemocraten voorzien van een treffende titel. Helaas heb ik uit de berichtgeving in de media over het congres weinig teruggezien om de noodzakelijke herkenbaarheid inhoud en vorm te geven. Een tamme bijeenkomst waar stevige woorden op hun plaats waren geweest. 

Dat geeft weinig vertrouwen. Ook de oproep in het Verslag om te komen tot verbinding en overbrugging is aan dovemans oren gericht als ik kijk naar de vastgelopen formatiebesprekingen, maar dat terzijde.

Ik trof in de aanbiedingsbrief van het Verslag deze zin aan: ‘Politiek moet niet louter beleden worden maar vooral gevierd worden.’ Ik heb deze zin even moeten laten indalen. Ik heb politiek nooit als belijdenis ervaren, maar ik kom zelf dan ook niet uit de confessionele hoek. 

Maar ook aan ‘het vieren’ van politiek heb ik nooit gedacht al gaat mijn eerste gedachte daarbij wel uit naar Life, Liberty and the Pursuit of Happiness uit de Amerikaanse Declaration of Independence. Het betekent niet alleen een streven naar geluk in de toekomst door alle burgers en een overheid die dit streven moet faciliteren, maar ook het ervaren van geluk in het leven van alledag.

In dat licht betekent het vieren van politiek voor politici dat zij vreugde halen uit het bedrijven van politiek. Om eerlijk te zijn zie ik weinig vreugde bij politici. 

Ze starten hun carrière allemaal met de vurige wens om iets te kunnen bijdragen aan een betere samenleving, burgers te helpen in hun streven naar geluk. Ze belanden daarentegen in een wereld van documenten lezen, veel vergaderen en politieke spelletjes. Binnen de kortste keren maken ze deel uit van de systeemwereld en raken vervreemd van de leefwereld.

Is het mogelijk om een nieuw politiek systeem te ontwerpen dat ervoor zorgt dat politici weer met vreugde hun werk kunnen doen? Laten we wel wezen, voor de meeste is hun politieke werk hun hobby. Dat zou toch leuk moeten zijn?

Ik las in de krant dat politieke partijen het zwaar hebben om richting gemeenteraadsverkiezingen de kandidatenlijsten gevuld te krijgen. Ik vrees dat veel geïnteresseerde burgers in de Coronatijd via livestreams raadsvergaderingen hebben kunnen volgen en de conclusie hebben getrokken dat zij hun tijd en energie beter op een andere manier kunnen inzetten voor de samenleving.

Een nieuw politiek systeem zal ervoor moeten zorgen dat politiek gevierd kan worden. De vraag is met welke slingers we dat systeem kunnen optuigen.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail