februari 14

2 comments

Blog 13 – Het Grote Fouten Boek

By Peter Hovens

februari 14, 2019


Mijn verhaal ging vorige week over de Knowing-Doing Gap en mijn ambities om er deze week een paragraaf in mijn boek over te schrijven. Ik heb een groot aantal reacties ontvangen.

Naar aanleiding van mijn wekelijkse verhalen ontvang ik steeds mooie reacties. Sommige vormen een theoretische uiteenzetting, maar ik krijg ook veel berichten met voorbeelden uit de praktijk. Dat is ontzettend leuk.

Natuurlijk zal ik in mijn boek verfraaien met verhalen uit mijn eigen praktijk. Daar waar zinvol wil ook graag gebruik maken van ervaringen van anderen. Dat doe ik natuurlijk alleen met toestemming.

Ik zal natuurlijk nooit alle waardevolle bijdragen kwijt kunnen in mijn boek.  Tegelijkertijd zou het erg zonde zijn om er niets mee te doen.

Ik kreeg de tip van mijn kompaan Leo om die verhalen op de website te publiceren onder het kopje ‘Grote Fouten Boek’. Want daar gaat het om: Grote Fouten. Dat zijn van die fouten in het proces van beleidsvorming of -uitvoering, die een behoorlijk negatieve impact kunnen hebben. Fundamentele fouten, waarvan je je keer op keer afvraagt ‘leren ze het dan nooit?’

Ik denk zelf aan de volgende typen Grote Fouten:

  • Het scheiden van beleid en uitvoering
  • Het afrekenen op resultaat
  • Reorganiseren als probleemoplossing (structuursturing)
  • Jumping to solutions
  • Het scheiden van bevoegdheden en verantwoordelijkheden
  • Het aansturen van professionals
  • Juridisering van het bestuur
  • Machten- en belangenanalyse

In de komende weken zal ik elk van deze grote fouten successievelijk beschrijven. Wat gaat er fout en waarom is het fout? Welke ernstige consequenties heeft een fout? Wat kun je doen om die fout te vermijden?

Ik zal er telkens een voorbeeld van geven. Daarnaast vraag ik aan anderen om een treffend praktijkvoorbeeld aan te dragen. Ik zal wat spelregels bedenken om er een ordelijk geheel van te maken. Daarover volgende week meer.

Mis je in bovenstaand rijtje nog een type Grote Fout? Laat het me weten.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Wil je elke week een seintje ontvangen als ik een nieuw blog heb gepubliceerd? Schrijf je dan in.

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

  1. Wat vind je van de Maastrichtse integriteits-affaire? Daar worden nogal wat fouten gemaakt!

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail