januari 20

0 comments

Nog snel een Scrooge-je doen

By Peter Hovens

januari 20, 2021


Ik heb er al een aantal blogs aan gewijd, maar dan is het nu toch eindelijk gebeurd.

Asscher is teruggetreden als lijsttrekker van de PvdA, het Kabinet heeft de demissionaire status aangenomen en Wiebes is helemaal opgestapt. Dat alles terecht en menigeen roept nu dat het onvermijdelijk was en dat is het wat mij betreft ook.

De ernst van de situatie is van dien aard dat verantwoordelijkheid moest worden genomen. Nu zijn er ook mensen voor wie dat niet had gehoeven, die dit symboolpolitiek noemen. Ik begrijp dat wel. Het Kabinet gaat – alleszins terecht – min of meer missionair door met het treffen van maatregelen tegen de COVID-crisis.

Maar deze gedachte wordt ook gevoed door het aanblijven van Rutte als lijsttrekker van de VVD. 

Wanneer de overheid langjarig op alle fronten in het toeslagendossier heeft gefaald, dan kan het niet anders dan dat de aanvoerder van die overheid daar de verantwoordelijkheid voor neemt.

Rutte kijkt naar zijn eigen persoonlijke rol en bemoeienis met het dossier en vindt dat de verantwoordelijkheid vooral bij een aantal (voormalige) bewindspersonen ligt: ‘Ik heb zelf geen directe betrokkenheid’. Ook al is dat laatste het geval. De verantwoordelijkheid voor het collectief ligt tot echt bij de premier.

Kennelijk is Rutte niet in staat om even een stapje achteruit te zetten en van een afstand naar zichzelf te kijken. Zou dit onvermogen in de gedragswetenschappen een naam hebben? Ik weet het niet.

Je kent ongetwijfeld A Christmas Carol van Charles Dickens. Geesten bezoeken de gierigaard Ebenezer Scrooge en nemen hem achtereenvolgens mee naar het verleden, het heden en de toekomst om naar zichzelf te kijken.

Als geesten Rutte meenemen naar de nabije toekomst dan zou hij kunnen zien dat hij in de verkiezingsstrijd vogelvrij is, hij door alles en iedereen onder vuur zal worden genomen, met alle electorale gevolgen van dien. Hij zou kunnen aanschouwen dat zelfs bij winst van de VVD een Kabinet Rutte IV er echt niet gaat komen.

Niemand wil nog met de VVD van Mark Rutte regeren om er na jaren als verliezer uit te stappen. Bovendien komt er een links blok van GroenLinks en PvdA dat een centrumrechtse regering onmogelijk maakt.

Met opgeheven hoofd de politiek verlaten via de hoofduitgang van paleis Huis ten Bosch, dat zou het moeten zijn. Geen vertrek via de achterdeur van de Tweede Kamer. 

Beste Mark, doe jezelf dit niet aan, je verdient het niet. Doe nog snel een Scrooge-je, voordat het te laat is.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail