maart 29

0 comments

Meer of minder Omtzigt

By Peter Hovens

maart 29, 2021


Wat een bizarre affaire hebben we meegemaakt bij de start van de formatie van een nieuwe coalitie. Dan heb ik het natuurlijk over de onbedoeld zichtbare aantekeningen. De beschuldigende vinger wijst terecht in de richting van verkenner Kajsa Ollongren.

Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat je je papieren bij elkaar raapt en in je tas gooit zonder dat je er erg in hebt dat je met leesbare teksten door een corridor aan journalisten loopt. Aan de andere kant hoort het wel bij je professionaliteit om een dergelijk debacle te voorkomen. Ik vrees voor Ollongren dat haar politiek carrière nu ten einde is.

Maar verder is het voor (bijna) iedereen smullen om kennis te nemen van de geheime aantekeningen. Ofschoon we de precieze betekenis van deze aantekeningen niet kennen, sprong ‘Pieter Omtzigt, functie elders’ er toch wel als meest schrijnende uit.

Omtzigt verzamelde enkele weken geleden maar liefst 342.472 stemmen, goed voor 4,9 Kamerzetel! Hij was daarmee de best scorende kandidaat, niet zijnde lijsttrekker. 

Probeer dat eens goed tot je te laten doordringen. Een kandidaat haalt op zijn eigen kop zo ongelooflijk veel stemmen dat die een waarde vertegenwoordigen van bijna vijf Kamerzetels. Die prestatie heeft hij te danken aan zijn inspanningen rondom de Toeslagenaffaire. 

Hij heeft precies gedaan wat van een parlementariër mag worden verwacht. Het volk vertegenwoordigen door te zien wat zich aan misstanden afspeelt in de samenleving. Die wetenschap in het parlement richting de uitvoerende macht (Regering) kaderstellend ter discussie stellen en vasthoudend de regering controleren op het adequaat oppakken van het pijnlijke vraagstuk.

Omtzigt heeft zich als een terriër vastgebeten in het dossier, samen met Renske Leijten die overigens ook een groot aantal stemmen (143.924) wist binnen te halen, maar de eerstgenoemde moest dat doen vanuit een coalitiesetting. Dat vergt veel moed.

En wat doen de dames en heren topbestuurders van dit land? Ze proberen deze volksvertegenwoordiger te lozen. Iets meer schandelijks kan ik niet bedenken. Het is een ongeëvenaarde minachting van de kiezers. Dan heb ik het niet alleen over de burgers die op Omtzigt hebben gestemd, maar over het hele kiezersvolk.

Ik ben benieuwd naar het debat a.s. woensdag om te kijken of helder wordt wie verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de gewraakte passage over Omtzigt. Zo niet dan is wat mij betreft een parlementair onderzoek op zijn plaats. 

Want bij een dergelijk gedrag past maar een strafmaatregel: levenslange verbanning naar het zwaarbewaakte land-van-politici-en-bestuurders-die-niet begrijpen-dat-het-hoogste-gezag-bij-het-volk-berust.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail