juli 22

0 comments

Weet jij wat verstandig is?

By Peter Hovens

juli 22, 2019


Heb je mijn bericht van vorige week gemist? Dat kan kloppen. Ik ben er vanwege de drukte rondom mijn verjaardag niet aan toegekomen.

Enkele weken geleden vroeg Omar mij: ‘Wat vind jij eigenlijk van het voorstel van de Commissie Remkes om kiezers in de gelegenheid te stellen om bij verkiezingen een stem op een partij óf op een kandidaat uit te brengen?’

Ik antwoordde hem dat ik het niet wist, maar dat ik er wel over zou gaan nadenken. In mijn boek gaat het immers voor een belangrijk deel over de verhouding tussen het volk en de volksvertegenwoordiging. Ik moet dus wel een antwoord geven op die vraag.

De Commissie Remkes is de Staatscommissie parlementair stelsel die het Kabinet eind vorig jaar adviseerde over aanpassingen aan democratie en rechtsstaat. Het adviesrapport heeft de titel Lage drempels, hoge dijken meegekregen.  

Een de adviezen betreft een aanpassing van het kiesstelsel zoals hierboven verwoord en hieronder afgebeeld (afbeelding afkomstig uit het adviesrapport, p. 104).

Is een dergelijke aanpassing nu verstandig of niet? Dat is de vraag. 

Ik heb de neiging om te zeggen van niet. Maar zo kan ik me er niet van afmaken. Ik moet een helder standpunt innemen, gebaseerd op geldige argumenten.

Ik zal snel het antwoord op die vraag gaan formuleren en dat volgende week met je delen.

Heb je goede argumenten voor of tegen? Laat het me weten. Dat maakt het mij gemakkelijker … of misschien wel moeilijker.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail