juli 8

0 comments

We hebben verloren, we hebben gewonnen

By Peter Hovens

juli 8, 2019


De Oranje voetbalvrouwen hebben de finale van het WK verloren. En dan hebben we dus verloren. Dat vinden zelfs mannen die het vrouwenvoetbal zo’n beetje gedogen.

Frans Timmermans heeft niet zijn gewenste positie bij de Europese Commissie gekregen en dus heeft hij verloren. En dan voelt dat voor ons ook alsof we verloren hebben. Er zijn zelfs mensen die niet zo’n fan van hem zijn die dat voelen.

Maar gelukkig hebben we ook gewonnen. Want we hebben dankzij Mike Teunissen het geel in de Tour de France.  Zelfs mensen die het niet kunnen opbrengen om naar wielrennen te kijken hebben gewonnen.

Oh ja, Max heeft vorige week natuurlijk ook gewonnen. Was ik bijna vergeten, maar dat mag niet, want we hebben gewonnen.

Dat We-gevoel dat kennelijk erg sterk is houdt rechtstreeks verband met onze identiteit. We vinden het belangrijk om ergens bij te horen, ergens deel van uit te maken. Iets waarmee we ons kunnen vereenzelvigen.

In de politiek zie je dat ook. Ik noem vier voorbeelden.

Bij verkiezingen wordt veel op personen gestemd en lokale politieke partijen weten een groot deel van het electoraat voor zich te winnen. Want die zijn van ons.

Bij de samenstelling van kandidatenlijsten voor landelijke verkiezingen wordt ook altijd streng gekeken of die van ons ook wel een goede plek op de lijst hebben gekregen.

Het fenomeen is ook herkenbaar als provincies buiten het Randstedelijk gebied het hebben over het ‘Randstadkabinet’. Dan voelen we ons achtergesteld.

Ik heb enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de ervaringen van 10 jaar demografische krimp op de agenda. Toen hoorde ik ook het geluid dat ze in Den Haag niet snappen wat er bij ons in de krimpregio’s aan de hand is.

Met andere woorden ‘identiteit’ speelt in de politiek een belangrijke rol. Ken je trouwens het boek Identiteit van Paul Verhaeghe? Een aanrader.

Natuurlijk besteed ik in mijn Boek Samenwereld ook aandacht aan dit verschijnsel. Ik zal zelfs een voorstel doen om ons kiesstelsel in verband hiermee aan te passen.

Heb je nog tips voor mij? Ik hou me aanbevolen.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail