september 13

0 comments

Vraag aan politici: “Hoe ‘Dumoulin’ bent u?”

By Peter Hovens

september 13, 2020


Is wielrennen een individuele sport? Nee, het is een teamsport. Op onnavolgbare wijze heeft Tom Dumoulin dat in de Tour laten zien. Zichzelf opofferen in het teambelang. Gek dat er dan kritiek is dat hij te snel zijn eigen ambities heeft laten varen. Wat mij betreft is Dumoulin een groot sportman. Begrijpen dat het teambelang groter is dan dat van het individu, zijn eigen ik.

Is voetballen een teamsport? Nee, het is een individuele sport. Het zijn de ego’s die op goede momenten uitblinken, maar tijdens de zwakke fases zichzelf niet kunnen wegcijferen voor het teambelang. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Mephis Depay die in de interland tegen Italië alleen maar ging voor het eigen succes, zijn team meevoerend naar een nederlaag.

De politiek dan? Is dat een teamsport? Nee, het is een individuele sport. Ook al wordt er gesproken over collegiaal bestuur van colleges van B&W. Ik weet uit eigen ervaring dat het niet bestaat. Politieke fracties die een team vormen? Nee, forget it. Er rennen te veel ego’s rond die – als puntje bij paaltje komt – niet kiezen voor het teambelang, maar een eigen carrière vooropstellen.

Of neem verkiezingscampagnes waarbij partijgenoten elkaar zitten te beconcurreren om zoveel mogelijk eigen stemmen binnen te halen. Kennelijk gaat het niet over de gezamenlijke politieke inhoud. Dat is alleen maar erger geworden door de verlaging van de kiesdrempel onder het mom van ‘meer democratie’.

Ik heb een keer als campagneleider de pijp aan Maarten gegeven, omdat enkele ego’s stelselmatig het partijbelang aan de kant schoven, omdat het eigen succes kennelijk belangrijker was. Ik las deze week in De Correspondent dat individualisme de behoefte van het individu verheft boven die van de groep. Dat is het inderdaad.

Bij het geven van leiding aan veranderingsprocessen werk ik steeds met een team, omdat je dat nooit in je eentje voor elkaar krijgt. Dan houd ik telkens het teambelang sterk in de gaten. Ik ben zelf niet meer dan de primus inter pares, die net zo goed de wc poetst als de andere leden. Het team is zo sterk als zijn zwakste schakel. Niet zelden zijn dat de ego’s die zich groot voordoen. Meteen afscheid nemen van zulke gasten. 

De hamvraag is ‘Kunnen we van de politiek een teamsport maken?’ In theorie kan dat wanneer politici het teambelang boven het individueel belang gaan stellen. 

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zou een goede vraag van de selectiecommissie zijn: ‘Beste kandidaat, hoe Dumoulin bent u op de schaal van 1 – 10?’

Wat vind jij? Bij welk antwoord is een kandidaat geschikt om mee te doen aan de verkiezingen?

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail