april 8

0 comments

Lentegevoel en publieksfilosofie

By Peter Hovens

april 8, 2019


Ik ontving naar aanleiding van mijn bericht van vorige week veel aardige reacties.

Een deel van de reacties betrof het essay dat ik aanhaalde: Groter Denken, Kleiner Doen van Herman Tjeenk Willink. Kennelijk is dit bij meer mensen in de smaak gevallen. 

Jacob Bruintjes liet me weten het cadeau te hebben gedaan in zijn eigen provincie Drenthe aan zijn gekozen partijgenoten voor Provinciale Staten en het Waterschap. Leuk hè.

Wat ik ook leuk vond dat is dat Daan Roovers nu de titel ‘Denker des Vaderlands’ mag dragen. Als geen ander zal zij als publieksfilosofe in staat zijn om filosofie en mensen dichter bij elkaar te brengen.

Het is de moeite waard om kennis te nemen van haar opvattingen over bijvoorbeeld ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘democratische vernieuwing’ opgetekend door Marc van Dijk in het boekje Wij zijn de politiek. Het denken van Daan Roovers.

Ze zet uiteen dat ‘vrijheid van meningsuiting’ de verhouding regelt tussen overheid en burgers en niet tussen burgers onderling. Dus ongebreideld geroeptoeter op sociale media heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken. Zo heb ik daar eerlijk gezegd nooit tegenaan gekeken.

Zij bepleit verder dat we meer bezig moeten zijn met meningsvorming in plaats van meningsuiting. Die opdracht ligt niet alleen bij onszelf, maar zeker ook bij politici. Een proces van meningsvorming verbindt. Acties van meningsuitingen drijft mensen uit elkaar.

Meningsvorming kan als drager van de democratie alleen maar gedijen in een situatie waarbij iedereen – op voet van gelijkheid – de vrijheid heeft om aan het gesprek deel te nemen.

Dat woordje ‘iedereen’ sluit perfect aan op mijn gedachten over een overheid die driedimensionaal opereert. In de meegestuurde presentatie van vorige week kun je dat terugvinden.

Dat brengt me weer terug bij de leuke reacties. Yvon gaf me de tip om deze presentatie een keer live te verzorgen voor eenieder die dat leuk vindt. Die handschoen pak ik op.

Ik ga ergens in de eerste helft van de maand juni een bijeenkomst organiseren. Ik beperk het niet alleen tot die presentatie, maar ik wil jou ook de gelegenheid geven om te melden welke thema’s jij interessant vindt. Dan bereid ik dat voor. Het wordt een middag vullend programma. Nadere informatie volgt.

  • Heb je belangstelling om zo’n bijeenkomst bij te wonen? Laat het me weten. 
  • Heb je suggesties voor onderwerpen die de moeite van het doordenken waard zijn? Ik hoor het graag.

Ik kijk naar buiten. De lente is begonnen.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld

Wil je elke week een seintje ontvangen als ik een nieuw blog heb gepubliceerd? Schrijf je dan in.

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail