augustus 10

0 comments

Het wordt tijd voor meer vrouwelijke leiders in de politiek

By Peter Hovens

augustus 10, 2020


Wat doe je tijdens een hittegolf? Niet veel actiefs en dus heb ik een beetje passief naar videootjes zitten kijken en ben erover gaan nadenken.

Zo keek ik naar een webinar waarin onder andere Frank Arets een uiteenzetting gaf over het aansturen van medewerkers in een organisatie. Medewerkers worden geacht hun taken uit te voeren min of meer als een robot en dat vraagt om een managerieke aansturing. Aan de andere kant is de medewerker ook een mens en dat vraagt om een geheel andere benadering, namelijk leidinggeven. Als manager stuur je de ‘robot’ aan en als leidinggevende de ‘mens’. Ik vind dit wel een mooie dichotomie.

Daarnaast maakte Leo Klinkers mij attent op een uitzending van het dinsdag uitgezonden programma De Kennis van Nu dat ging over ‘het geheim van de zwerm’. Hoe bewegen zwermen vogels of scholen vissen? Welke algoritmes gaan daarachter schuil? Kunnen we die nabootsen?

Het meest intrigerende was het uitzwermen van bijen. Met name hoe het besluitvormingsproces van de bijen verloopt. Welke locatie zoeken we uit, wanneer vertrekken we, wie gaat ermee en hoe komen we op de plek van bestemming? Daar zitten opvallende paralellen in met onze aanpak die bekend staat onder de naam Methode Samenlevingsbeleid.

Ik ga me samen met Leo hier de komende tijd verder in verdiepen. Hoe werkt dit systeem in de wereld van de bijen en welke bijzondere rol speelt de koningin-bij daarin? Wat kunnen wij daarvan leren en zet dit ons eigen denken over beleidsprocessen op de kop? Of vinden we bevestiging?

Ik heb ondertussen al weten te achterhalen dat enkele klassieke Griekse wijsgeren ervan uitgingen dat de leidinggevende van het bijenvolk de koning-bij was. Heel maf dat bij leidinggevende functies meteen wordt gedacht aan een man(netje).

Als ik teruggrijp op het verhaal van Frank, dan gok ik dat de managerieke kwaliteiten meer bij mannetjes zit en de leidinggevende kwaliteiten meer bij vrouwtjes.

Als deze gedachtegang klopt, waarom hebben we dan in de politiek zo weinig leidinggevenden van het vrouwelijk geslacht?

Ik zit maar wat hardop te fantaseren. Maar als ik kijk naar de wereldleiders, dan zijn het juist de mannen met het meeste machogedrag die falen, althans in mijn ogen. Misschien zit ik er niet ver naast.

Hoe dan ook, ik ga er met Leo nog een keer goed voor zitten.

Heb jij interessante ideeën en gedachten over dit vraagstuk, dan houden we ons zeer aanbevolen.

Peter Hovens
Coöperatie SamenWereld.

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail