december 31

0 comments

Een nieuw systeem door activisme of met verstand?

By Peter Hovens

december 31, 2023


Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceert regelmatig een bericht onder de naam Burgerperspectieven. Het derde deel van dit jaar werd een paar dagen geleden gepubliceerd met enkele opmerkelijke bevindingen.

‘30% van de Nederlanders geeft aan dat er hardere actie nodig is tegen de overheid als ze keer op keer niet luistert. Bijna een op de vijf (18%) geeft aan dat het hele systeem het beste omvergeworpen kan worden omdat de overheid niet functioneert. 6% van de Nederlanders geeft aan dat de overheid het verdient om hard (desnoods met geweld) aangepakt te worden.’

Hoe ernstig zijn deze cijfers? 

Ik stel in mijn boek SamenWereld, Hoe het geloof in de politiek en het vertrouwen in de overheid terugkerenook voor om het systeem op zijn kop te zetten. Maar ik doe dat op een weloverwogen, doordachte en (filosofisch) onderbouwde manier. Dat is wat anders dan ‘omverwerpen’. Dat klinkt nogal activistisch. In combinatie met de verkiezingsuitslag vind ik de onderzoekscijfers wel verontrustend.

Het is te gemakkelijk om de kiezers hiervan de schuld te geven. De overheid – de politiek in het bijzonder – roept dit over zich af. Er moet echt uit een ander vaatje worden getapt, te beginnen in 2024.

Daarover gaat onderstaande video.

Peter Hovens
peter@samenwereld.nl
Coöperatie SamenWereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail