In mijn verhaal van vorige week heb ik iets verteld over politiek leiderschap.
Ik kreeg daarop een aantal reacties met de strekking ‘ik heb het een aantal keren moeten lezen om te begrijpen waar dit over ging’. Oeps, ik wil dat mijn boek vooral heel erg toegankelijk is. Kennelijk moet ik letten op mijn schijfstijl en woordkeus. Een mooi leermoment.
Als ik deze ervaring vertaal naar het uitvoeren van beleid dan hebben we het eigenlijk over het feedbackmechanisme.
Als je een voorgenomen doel wilt bereiken dan moet je iets doen: acties uitvoeren, projecten starten, maatregelen nemen. De vraag is dan altijd: ‘Gaat het wel werken?’. Elk actieplan moet daarom informatie bevatten met betrekking tot deze vraag.
Waar zijn mijn meetmomenten? Welk meetinstrument zet ik in? Welke afwijking van de koers vind ik nog acceptabel? Wie grijpt in om de koers bij te stellen?
In de kern is dat het feedbackmechanisme. Ik weet niet wat jouw ervaringen zijn, maar ik vind iets dergelijks maar bitter weinig terug in actieplannen en uitvoeringsprogramma’s. Hooguit de afspraak dat ‘we over een jaar gaan evalueren’. Dat is absoluut te mager om daadwerkelijk te sturen en maatschappelijke resultaten te bereiken.
Beleidsevaluatie is sowieso een ondergeschoven kindje. Alle aandacht gaat uit naar het vaststellen van beleid en het toedelen van de financiële middelen. Kijk maar naar de toeters en bellen op Prinsjesdag (begroting). Van de derde woensdag in mei (Verantwoordingsdag) ligt niemand wakker. De doorgaans pittige kritiek van de Algemene Rekenkamer wordt ter zijde geschoven.
Tot slot. Ondanks de kritische reacties van vorige week ontkom ik er niet aan om in mijn boek hier en daar methodologische aspecten van het beleidsvak te behandelen en filosofische inzichten te gebruiken om mijn betoog te funderen (sorry voor deze zin). Dat ga ik oplossen door het boek in een logische, begrijpelijke en toegankelijke vorm te gieten.
Je begrijpt natuurlijk, feedback is zeer welkom, mijn boek wordt er beter van.
Heb je ervaringen met (onvolkomen) beleidsevaluaties? Laat het me weten.
Met vriendelijke groet,
Peter Hovens.