maart 24

0 comments

De politieke aardverschuiving voorspeld

By Peter Hovens

maart 24, 2019


Ik onderbreek even de serie over het Grote Fouten Boek in verband met de politieke aardverschuiving die deze week plaatsvond bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Dan heb ik het natuurlijk over de onwaarschijnlijke winst van Forum voor Democratie. 

De vraag luidt: ‘Hoe is zoiets in vredesnaam mogelijk?’ Bij het nadenken over het antwoord herinnerde ik me een blog van mijn collega Leo Klinkers van enkele jaren geleden. Hij had de blog geschreven in de vorm van een nieuwjaarsrede van een politiek leider uit de Tweede Kamer. 

Deze nieuwjaarsrede had ‘de schrijver’ per ongeluk in de trein laten liggen en wij hadden die gevonden. Zo hebben we dit op de social media gepost. We kregen veel lovende en leuke reacties; ook van mensen die echt geloofden dat we dit hadden gevonden.

Maar goed, waar het echt om gaat is de inhoud van deze nieuwjaarsrede. Meer in het bijzonder de voorspellende waarde in relatie tot de genoemde veranderde politieke werkelijkheid.

Een zin uit de rede: 

‘Zijn we blind? Zijn we doof? Hebben we slecht onderwijs genoten? Of hebben we gewoon niet goed opgelet toen de leraren maatschappijleer ons vertelden hoe democratie kan gaan verkeren in haar tegendeel als je niet op tijd de bakens verzet, vernieuwingen doorvoert en achterlijkheid inruilt voor kennis?’

De volledige nieuwjaarsrede kun je hier lezen (en huiver).

Reacties zijn van harte welkom. Ik zal ze met Klinkers delen.

Peter Hovens
Coöperatie Samenwereld

Peter Hovens

About the author

Peter is bestuurskundige en werkt als consultant voor de (semi-)overheid. Peter is gespecialiseerd in het leiden van veranderingsprocessen, waarbij het grondvlak van de samenleving steeds het vertrekpunt is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

Ontvang de nieuwe  blogs via e-mail